Monday, November 22, 2010

Pendakap Gigi




Hello everyone! May all of u havva good Monday :) Maklumlah, ramai benor tak suka hari isnin ni sebab sabtu ahad cuti, then sape2 yang bekerja mesti rase malas gegiler nak bangun pagi isnin rite? Sekarang i okelah, dah masuk sem nanti pagi2 isnin dah membebel sorang2 malas nak bangun pagi pergi kelas. Uwaaaaa.. Ape2 pon kite perlu bersyukur yang kita masih hidup lagi. Jadi, jalankan tanggungjawab anda sebagai hamba-Nya di muka bumi ini. Teeheee.

Okay, straight to d point bout tajuk i harini. U all mesti tau kan i dah lama pakai braces/pendakap gigi. Yup, masuk bulan 4 tahun depan, dah masuk 4 tahun i pakai braces. Lama ohhhh, tapi gigi i belom nampak perfect sepenuhnya. Yeah, sebab i jarang jumpa dentist nak fokus kelas setiap masa sampai takde mase nak jumpa dentist. Cuti sem baru buat appointment jumpa dentist.

Mulanya i buat appointment nak pakai braces mase form 4. Sebab i pakai braces gigi i bertindih, disebabkan bertindih, gigi depan i jadi ke depan. Mase tuh i rase gigi i macam hidup, makin lama makin ke depan. So, form 4 dah buat keputusan nak pakai braces. Proses nak pakai braces agak lama sebab buat under kerajaan rite. Siap kena cuci gigi tiap kali jumpa dentist, pasang getah, cabut gigi and so much more.

Alhamdulillah, dentist said, "umur u dah banyak, better i pakaikan u braces cepat2 takut bentuk muka makin berubah". See? Amatlah penting pakai braces apabila mengalami masalah gigi sebab masalah gigi boleh membawa perubahan bentuk muka. So, after SPM i pakai braces. Excited woohh.. Budak2 sekarang cakap pakai braces ni dah jadi trend woohhh.. Tiap2 bulan tukar kaler, jadi penghias gigi katakan.

Mesti antara korang tak perasan i pakai lelangit palsu kan? Ahh haaaa.. memang i pakai lelangit palsu.. dah lama pakai pon.. Gigi tertentu je yang pakai lelangit palsu. Mesti korang ingat i tak selesa pakai rite? Sebenarnye lagi selesa i pakai benda alah tu sebab memudahkan i geget lelangit.. hikhik..

Pada budak yang dah habis sekolah yang nak pakai braces, korang kena pergi klinik swasta ye sebab kerajaan memang takkan terima. Kerajaan hanya terima budak sekolah sahaja. Syukur i daftar mase form 4 awww. Kerjaan cas murah sahaja, hanya RM700.. Kalau swasta tak payah cakaplah, beribu-ribu.. whoot-whhoot.. So, bile dah tumbuh semua gigi kekal and ada masalah, cepat2 jumpa dentist okayh?

Mehh i tunjuk artis malaysia yang pakai braces yang akhirnya memiliki
gigi yang cantik
ececehh


shahir - bekas tunang i.. kahkah


liyana jasmay

nana AF1

awal ashaari


disebabkan i makan hati.. cehhh..
i tujukan lagu ni untuk diri i sendiri.
thanks for gugurl and boboy :)

-Halimah Jongang-




Now, memang ramai suka ejek2 i panggil i gigi, gigi besi, jongang or whatever yang dorang rasa happy gelarkan i macam2. *sigh* haha.. Actually i tak ambil hati pon dengan semua tuh sebab i kan sporting. cehcehhh.. Yang penting i tak cakap i lebih cantik dari orang lain sedangkan i sedar rupa bentuk gigi i, rupa bentuk badan i, rupa bentuk segalanya.. haksss! till here, boiiiii..

37 comments:

  1. dokter farah..umo sy 21..ley x sy nak pakai braces?..hehe

    ReplyDelete
  2. bolehhh.. pergi klinik gigi swasta yang berdekatan =P

    ReplyDelete
  3. liyana jasmay pun pna pakai braces ke..ptt la gg dia cntik je ....xsabarnya nak buka my braces....hehehe
    tapi nnt org ckp kita akn rindukn braces kita after da buka

    ReplyDelete
  4. ye takye kan. windu jgk. tp xsaba nk tgk gigi baru. teehee

    ReplyDelete
  5. pkai braces jugak...huduh x kalo nk dating pkai braces?hehe

    ReplyDelete
  6. Saya baru jeaa form2 . Nakk pkai braces . aduhh . ntahh bila boleh dapat pakai braces . gigi i pon tak elokk jugakk . bertindih-tindih gigi niee .

    ReplyDelete
  7. nakk pakai braces juga . saya baru form2 . gigi i pon tak elok . betindih-tindih . tak tau bila nak pakai braces .

    ReplyDelete
  8. Lame takk nak pasangg braces tuh ?

    ReplyDelete
  9. Pasang braces tak lama. Proses tunggu nak pakai braces lepas daftar tu lama hihi. Tu pun kalau kt kerajaan la, kt swasta kejap je.

    ReplyDelete
  10. http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

    CHECK OUT THIS PAGE!
    fancy elastic ligatures now in malaysia :D
    choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
    there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
    WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces :D

    ReplyDelete
  11. Farahh Hanis : Proses Nak Tunggu Lepas Yg Kerajaan Punye , Berape Lame Erkk ?

    ReplyDelete
  12. nk tanye nie !!! i daftar mase umur form 4 jugak..now umur dah 19 utk tahun nie..takut nk pasang awal sebab untie i ckp sakit....agak2,kerajaan bole terime tak? tapi dftar mse sekolah.. tolong jawab :(

    ReplyDelete
  13. eyra: tak sakitla dear.jgn dengar cakap org.kalau nak pakai,pakai je cepat2.skrg kerajaan dah tak terima bdk sekolah.kalau u nak kepastian,u pergi klinik kerajaan yg u pegi dlu.skrg dh ramai bdk sekolah yg nak pakai braces tu yg terhad sikit.

    ReplyDelete
  14. tak sakitlah pakai braces...masa mula sahaja sakit!

    ReplyDelete
  15. Hye Kak Farah!:D nak tanya sikit...saya nie form 2...bulan 5 nanti baru i nak pegi daftar kat Gov lepas habis tampal gigi ...dentist 2 kata nanti lps tampal 2 dia tlg daftarkan nama i utk pakai braces..sbb gigi i ni die kata cantik katanya "A" lol...cuma perlu tampal..and sya nie "jongang" xlh ketara sangat tapi saye ttp nk pakai...kira2 brapa lama ek kakak dpt panggilan daripda gov lps daftar nma......sbb...org kata lama nk tunggu..2-5th...

    ReplyDelete
  16. Hye cinderella. Akak daftar pakai braces masa form 4 and dapat pakai braces lepas habis SPM. Ikut doktor juga nak bagi pesakit pakai cepat or lambat.

    ReplyDelete
  17. boleh ke semasa pakai braces kte cuci gigi utk buang plak?

    ReplyDelete
  18. boleh ke semasa pakai braces kte cuci gigi utk buang plak?

    ReplyDelete
  19. salam. nak tanya, berapa lama ek process tuk pasang braces tu? from the extraction until pasang braces. and appointment ngn doc tu berapa kerap semasa process nak pakai first2 tu?

    ReplyDelete
  20. Saya nak pakai pendakap gigi tahun depan Darjah 6 lakan tapi cikgu kata kene korbankan 4 batang gigi then tak tumbuh semula.. kalau macam tu macammana nak cantik kalau da rongak?

    ReplyDelete
  21. saya nak pakai....tapi daftarnye lama ker..gigi saya pon saya rse mkin kedepan..tkutlah jdi jongang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proses lepas daftar(nak pakai) memang lama. Boleh sampai 4 tahun.

      Delete
  22. emm, ape proses yg nak buat untk pakai braces kerajaan n brape bayaran pendahuluan ?

    ReplyDelete
  23. sye pon nak pakai braces jgak , tpi cam ne proses nak pakai die klu under government?

    ReplyDelete
  24. kalau gigi berlobang, doktor cabu ek?

    ReplyDelete
  25. kalau gigi berlobang, doktor cabut ke?

    ReplyDelete
  26. Sis nak tanya kat goverment still braces dia ada colour jugak ke?

    ReplyDelete
  27. Akakkk, nak tanya ni. How nak daftar for goverment punya braces? Dekat mana? Must be in hospital ke?

    ReplyDelete
  28. Akakkk, nak tanya ni. How nak daftar for goverment punya braces? Dekat mana? Must be in hospital ke?

    ReplyDelete
  29. Salam gigi saya spacing...baru nak bust appointment under government...lama ke kena tunggu

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,nak tnya . kn kta dh daftar utk buat pendakap gigi, nanti time nak buat dah dia call ka apa? tahun ni dah 2 tahun sya tunggu, skrang umur 16 tahun .

    ReplyDelete
  31. Assalam Farah
    Akk baru 2 minggu pakai braces..
    Mula2 pakai tk sakit.. minggu ke 2 .. cabut gigi.. Ya Allah.. sakitnye... skrg baru balik dr klinik... rupenye ade jangkitan kuman kat gusi tu.. huhu... sakitnye Tuhan aje yg tau... OMG

    ReplyDelete

Thank you for reading