Sunday, December 19, 2010

Kahwin muda

Kalau sudah jodoh dan ketentuan Ilahi, apa saja kehendak-Nya pasti boleh berlaku. Begitu juga dengan soal perkahwinan. Pasti agak ‘pelik’ di zaman moden ini bila menyaksikan pasangan yang berhasrat mendirikan rumah tangga pada usia yang masih muda remaja.
Banyak alasannya mengapa mereka berkahwin muda. Kebanyakannya mungkin kerana desakan ibu bapa. Lambat kahwin, takut anak gadis dikatakan tidak laku. Bimbang juga anak gadis terlalu bebas sehingga melakukan perbuatan yang tidak wajar.
Mungkin juga kerana peluang pelajaran tidak seluas mana bagi anak gadis di zaman dulu. Buat apa belajar tinggi-tinggi, itu pendapat orang tua dulu-dulu..ke ceruk dapur juga akhirnya dan ada juga yang mengatakan kerana `orang dulu’ cepat matang. Pendek kata, kalau anak gadis tu, sudah pandai masak, pandai jaga adik-adik – senang cerita, pandai menguruskan rumah tangga, ah..dah sampailah masanya.
Menurut beberapa pasangan muda yg ditemubual, mereka tidak menyesal berkahwin muda, malah beranggapan status baru sebagai suami dan isteri itu lebih mematangkan mereka, lebih-lebih lagi apabila bergelar ayah dan ibu.Mungkin benar, kata sesetengah pihak, usia bukanlah formula utama dalam perkahwinan yang berjaya tetapi keinginan dan keupayaan melayari mahligai dan kehidupan yang dibina dengan matang dan penuh tanggungjawab. Yang penting, jangan berkahwin hanya kerana nafsu dan desakan cinta tetapi kerana sudah bersedia – mental, fizikal dan kewangan. Apa yang pasti, masing-masing baik lelaki mahupun perempuan perlu ada nilai dan peranan untuk menjamin kebahagiaan berumahtangga.

-ringkasan dari (right click)-



Ikutkan hati taknak balik rumah jumaat haritu becoz i dah decide nak balik krismas nanti. But, kawan sekolah i kahwin 18/12, so i kena jugak balik rumah. Kawan kahwin tu, wajib hadir! Semalam majlis perkahwinannya, fuhhh excited i tao. I belum masuk 20 lagi, ehe, krismas nanti baru masuk 20. Ni kan pulak kawan i yang berumur 20 tahun dah mendirikan rumah tangga. Hmm i bile lagi ye? cehhh :D Banyak benda yang i nak tahu, nak tengok pelamin die, nak tengok bakal suami die, nak tengok bilik pengantin.. hihi.

hijab style. hihi


with pengantin muda ^_^

with aisyah. luv her so much ^_^

Best tak kawen awal? Kalau dapat nasib macam maya dalam cerita adamaya mesti best kan. Dapat pilihan ibubapa yang hensem, boleh tahan hartanya.. cehhh :D Suami kawan i tu pun apa kurangnya, muka die bersih, hensemlaa.. hihi. And dah tentu sekali kawan i nampak cantik sangat. Mase sekolah die kurang menyerlah tao, bile kahwin, fuhhh teruja i. Die pun kahwin atas pilihan ibubapa. Moga Zaharah dapat meminang anak dengan cepat and perkahwinan kekal hingga akhir hayat :)




haaaa kawan2 yang lain bile lagi? kihkihkih
boboiiii

3 comments:

Thank you for reading