Friday, December 17, 2010

Terima Seadanya


Sometimes apa yang kite cakap depan orang boleh melukakan hati mereka secara tidak sengaja. Cara cakap tak tegur, tak mengejek, tapi bunyi percakapan tu boleh buat orang lain kecil hati. Mungkin respon yang diberi sangat ceria, tapi dalam hati siapa tahu. Contohnye u bercakap tentang ketentuan yang dah ditetapkan Illahi pada seseorang. Macam u tak boleh terima orang sekeliling u tak perfect. Omg, memang semua manusia tak perfect. For what people perlu pertikaikan fizikal orang sekeliling kalau mindanya bersih, hatinya bersih. Ade sebabnya Allah jadikan manusia tu berkepala besar ke, kaki pendek sebelah ke, tak cukup tinggi ke, or macam2 la yang boleh membuatkan orang cakap belakang. Setiap orang mempunyai kelebihan and kekurangan masing2. Cuma diri sendiri jerw tak sedar lagi. Lainlah kalau u nak pertikaikan tentang personaliti somebody ke, sikap ke.. Well, people change sebab sikap and people tak boleh ubah kejadian Allah, rite? Let say kalau u gemuk, u suke pertikaikan bout badan kawan u yang kurus. Of course kawan2 yang lain akan cakap, alaaa die jeles tuh. If kawan u yang kurus tu tak boleh terima kawan die gemuk macam mane? Tak terfikir ke orang kurus malu nak berkawan dengan orang gemuk sebab orang gemuk tak hot, tak cantik, tak boleh pakai kebaya, tak boleh pakai skinny jeans macam pakaian orang kurus. See? Mesti kawan gemuk tadi tu malu kan kalau dapat statement macam ni. Bukannya i nak cakap orang gemuk tak cantik. Kalau orang kurus boleh terima mereka seadanya, for what orang gemuk perlu pertikaikan bentuk badan orang lain? One more thing yang selalu i dengar, asyik nak cakap orang tu hitam and orang ni banyak jerawat. Ish, tak baik tao, Allah marah.. Even die dah dikurniakan macam tu, tapi kalau die baik, tu benefit die pada orang lain. Siapa taknak kawan dengan orang baik, kan?

orang gemuk tak boleh pakai dress, skinny jeans, kebaya..
love to be me. hihi ^_^

2 comments:

Thank you for reading