Friday, December 31, 2010

why we should love account


Ohhh hyee.. Before bukak topik bout accounting just nak bagitau i bukan nak menggalakkan orang2 diluar sane mengambil kursus akaun kerana ade kelebihan tersendiri. Banyak lagi kursus2 yang lebih senang, ade kelebihan tersendiri, senang dapat kerja dan sebagainye lahh kann. *Actually taknak menggalakkan sebab takut banyak persaingan.* haha.



Okay, why we should love accounting? Yang susah payah ambil kos diploma akaun, degree in accounting, master akaun ke, ACCA kee.. Dorang lebih tahu why accounting sangat penting untuk mase depan. U ambil kos akaun, banyak subjek dalam kos akaun rite? Macam business, cukai, law, finance, audit, costing and macam2 la. So, sape2 yang amek kos business mesti kena amek subjek akaun. Ape2 kos la, mesti amek subjek akaun. If one day u bukak company engineering ke, mesti perlukan seorang akauntan jugak kan? Tapi bile u dah belajar akaun, mesti tu satu benefit bile u dah bukak company. Lagi2 cukai, orang yang dah bekerja konfemla kena cukai pendapatan rite? Let say u as akauntan, u pernah belajar cukai, so u dah boleh kire cukai pendapatan u sendiri. Di samping membantu diri sendiri, u boleh bantu family u, boyfriend u ke.. Cewahh.. U dah tau berapa amount pelepasan beli komputer, buku, alat sukan... And u pon tau macam mane nak kurangkan cukai pendapatan. kihkih.. See, dahlah kerja as akauntan, boleh dapat income dari wat tax untuk orang pulak tuh. Untung rite? hihi.

Lecturer i pernah cakap, u olls patut berbangga ambil kos akaun. Tapi tau tak, kos ni susah tao. haha. Belajar sahamla, investment laaa.. bla bla bla.. I pernah tanye salah seorang student degree in accounting, susah tak akaun mase degree? Die jawab dengan muka yang sangat sedih, susahlaaaa~~ itu ialah kak nudhera.. haha..






The conclusion is, jangan cakap u benci akaun.. ehem, nasihat untuk diri sendiri jugak. haha. Ape2 keputusan yang u dah buat, u terima dengan redha jelah dengan dugaan yang bakal datang. Macam u ambil kos bisnes and kena ambil subjek akaun, so terima jelah subjek itu dengan seadanya. Kata nak bukak bisnes, ape gune akaun kan? hihi. till here,boiiiii..

4 comments:

  1. hi,,sy nak tanye pendapat awk...sy tak pernah amek akaun kat skola dan xde basic pon ..mase spm dapat math 5C je..awk rase akaun susah tak untuk yang baru macam sy..leh gitau assigment2 jenis mcm mane..kire2 ke presentation ke..exam susah tak nk lulus..sy minat nk amik dip dlam kos akaun ni..patutke sy teruskan niat ni atau beralih pada cos laen...?

    ReplyDelete
  2. haii assalam.. nice post! :) sy tgh mencari2 artikel tentang cos akaun ni. dan terjumpa awk punya blog :) sy plan nk further degree in account. yg menjadi persoalan, boleh ke klau takde basic akaun tp nk further study dlm akaun, and dlm degree pulak tu. dulu sy diploma in science. jauh beza kan? kiranya sy mmg nk berubah angin sbb nmpk mcm akauntan proffesion nya selamat, ada kerja dan takde lagi dgr mslh menganggur yg kritikal. apa pndpt awk?

    ReplyDelete
  3. kawan saye xde basic akaun langsung, tapi dapat kos akaun mase diploma dan "degree akaun" hem sekarang ni rileks je keje. Tak payah takut sgt la diploma akaun, susah kalau awk malas nak buat latihan je, i swear

    ReplyDelete
  4. Nak tanya apa beza kalau sambung degree dlm akaun dgn sambung ACCA??

    ReplyDelete

Thank you for reading