Tuesday, January 4, 2011

Dendam dan Kemaafan


Perasaan dendam hanya datang dari someone yang ada penyakit hati. Bukan kanser hati, bukan sakit jantung atau istilah lain yang datang dari cik nisa, jatuh jantung. haha. Penyakit hati ini adalah perasaan hasad dengki dan dendam tentang masa silam atau sebagainya yang membuatkan someone itu akan benci pada someone yang lain sampai bila-bila dan juga boleh membuatkan someone itu tidak akan memaafkan someone yang lain. Ada dalil yang menyatakan "sikap tidak memaafkan kesalahan orang yang dah minta maaf bukan sifat orang yang bertaqwa . Memang haknya tidak mahu memaafkan jika kita buat salah terhadapnya. Tetapi sifat orang bertaqwa sentiasa memaafkan orang.."

Maksudnya, orang yang tidak memaafkan orang lain adalah tergolong dari orang2 yang tidak beriman. Macam entry i sebelum ni, i could only forgive but not forget.. Yes, i dah maafkan, tapi i tak boleh melupakan kesalahan orang lain terhadap i. Tapi lama kelamaan bile i menjauhkan diri dari orang itu tersebut, i dah lupakan segalanya tentang die. Tak bermaksud i mencari kesalahan die ke, i tak maafkan die ke, segalanya i dah lupakan. Takde makne nak buat cerita gaduh panjang2 because masing2 dah besar, masing2 dah boleh fikir, semua orang akan tua, muka berkedut and akan mati. So for what nak panjang2kan cerita. Nanti kena soal dalam kubur, takut ohhhhhh..

If u tak boleh lupakan kesalahan orang tuh yang betul2 buat kesalahan terhadap u, benda tu boleh acceptla.. Tapi if u tak boleh lupakan kesalahan yang tak disengaja oleh orang yang pernah bagi buah tangan kat u, mengajar u, menyayangi u..ecehhh.. Adil ke? Hanya Tuhan saja yang tahu isi hati masing2, kan? Kata orang, buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat. U buat jahat kat orang yang pernah buat baik kat u, u akan hidup bahagia, tapi hanya di dunia sahaja. Faham2 jela eh. Kalau buat depan2, boleh buat macam zizan, johan and nabil dalam sentap sindir menyindir. haha. Bersyukurlah dapat penyakit macam demam. A'ah, memang i tengah demam ni. Dosa2 kecil sedang dihapuskan.hihi.

I faham dengan orang yang ada penyakit hati. Maybe die ada masalah family ke, masalah dalam percintaan ke. ecehh. Mungkin tu yang membuatkan die cemburu dengan kebahagian seseorang dengan keluarga mereka, dengan pasangan mereka sebab mungkin die rasa die di anak tirikan ke, tak disayangi keluarga kee... hoho. Family is the most important thing in life. Mereka yang sembahyangkan jenazah untuk kite, berdoa untuk kite, so, family first. hihi. Tu yang tiap2
minggu i balik rumah tuh. haha.

U know, i tak takut tulis entry ni, i tak privatekan blog i, becoz i tak takut and i tak buat salah. Lainlah kalau ade orang buat salah and teruss privatekan ke, tukar password kee.. Kalau ada yang terasa, i betul2 minta maaf. Jangan tak maafkan i, nanti u tak tergolong dari orang2 yang beriman. hikhik. Entry ni hanya nak bagi nasihat supaya kite sebagai umat Islam, hoho, tak perlu berdendam lama2. U buat pahala banyak mane pon, if u berdendam, sia2 je u. Better u jumpa pakar motivasi, kaunselor, ustaz ke... Haaaa jumpa ustaz suruh ustaz buang hantu dalam badan. huhu. Hantu suka dengan orang yang panas baran tao.

Whateva we do, biarlah dengan ikhlas.. Biar kite buat baik dengan orang, if orang lain nak buruk sangka, tu lain citer. Orang yang matang sahaja yang sentiasa bersangka baik, tidak berdendam dan menyayangi orang sekeliling. I sayang u, u and u.. I sayang musuh i. Kata orang, bile kite benci seseorang, kite akan sayang die. Haaaa not impossible if one day i akan sayang musuh i. I harap i dapat peluk die. haha. till here ye, boiiii :)






p/s: nak belajar tinggi2, nak dapat gaji besau2, so that boleh bukak hospital sakit jiwa. tetttttt..

1 comment:

  1. yupss!! i setuju u nyer statement~
    ----> i could only forgive but not forget..

    i kalo da marah, mmg agak meluat nk pandang orang tu. Tapi i bukan nyer kejam sgt sampai x pernah memaafkan orang itu. Cuma ambil masa tuk close cam b4. Kita ni hnya hamba Allah... Sgt kerdil dan jahil untuk menghukum sesama manusia~ Percayalah, dengan memaafkan seseorang hati kita akan tenang dan mungkin akan lebih bahagia... (^_~)

    ReplyDelete

Thank you for reading