Wednesday, May 11, 2011

Banana Milk Shake


Salam hari rabu :) moga hari ni lebih baik dari semalam ye kawan-kawan.



Baiklah,weekend haritu gf abang kite tido kat rumah kite.Die suka sangat minum banana milk shake.Kebetulan ada pisang,susu segar,and gula memang confirmla kena ada dalam rumah kan.So kami ambil kesempatan nak buat jugak banana milk shake.Simple je kawan-kawan.



Bahan-bahan:

Pisang
Susu segar
Gula(secukup rasa)



Cara menyediakan:

Masukkan semua bahan2 tersebut ke dalam blender.
Putarkan blender & siap!
Kalau rasa-rasa lemak tuh,haaa menjadila tuh ye :)





Jangan tak tau yang pisang ni banyak khasiatnya termasuk susu.Kalau tiap2 hari minum banana milk shake,memang banyak faedah yang kite dapat.Lagipun pisang adalah salah satu buah kegemaran kite.Kalau makan aiskrim ke,oat ke,kite memang suka campurkan dengan pisang.Awesome!haha.So,jom kite tengok apa khasiat pisang :)



Sebagai sumber tenaga
Pisang dapat dicerna dengan mudah, gula yang terkandung di dalamnya diubah menjadi sumber tenaga yang bertindak secara cepat dan berkesan. ia baik untuk pembentukan tubuh, fungsi otot dan sangat berkesan untuk menghilangkan penat.


Penderita anemia
Pesakit anemia disarankan untuk menikmati 2 biji pisang setiap hari kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi.


Penyakit usus dan perut
Pisang yang dicampurkan dengan susu cair dijadikan sebagai usaha untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan usus. Selain itu ia juga disarankan untuk pesakit yang mengalami masalah sakit perut dan angin demi menyeimbangkan semula jumlah asid dalam perut.


Mengubati luka akibat terbakar
Daun pisang juga boleh digunakan untuk mengubati kulit yang terbakar dengan cara menyapu campuran abu daun pisang yang telah dicampurkan dengan minyak kelapa. ia mempunyai kesai yang menyejukkan kepada kulit.



Kecantikan wajah
Pisang yang telah dihancurkan dan dicampurkan pula dengan sedikit susu serta madu boleh disapukan pada wajah setiap hari secara rutin selama 30-40 minit. Kemudian basuh wajah kamu dengan air suam dan diikuti dengan membilasnya mengggunakan air sejuk atau ais. jika ingin melihat keberkesanannnya, lakukannya selama 15 hari berturut-turut.


Atur berat badan
Pisang juga mempunyai peranan dalam penurunan dan penambahan berat badan kamu boleh menurunkan berat badan dengan mengamalkan pengambilan 4 biji pisang dan 4 gelas susu tanpa lemak atau susui cair setiap hari. jumlah kalori yang terkandung dalam menu tersebut hanyalah sejumlah 1250 kalori sahaja. malah menu ini juga memang sangat menyihatkan



Kecantikan semula jadi
Selain itu, diet dengan buah pisang juga boleh menjadikan kulit wajah kamu tidak berminyak dan bersih. Dengan menikmati segelas ‘bana milk-shake’ yang dicampurkan dengan madu, buah-buahan, kacang dan mangga setiapkali selepas makan ia boleh membantu menambahkan berat badan. bagi kamu yang berhasrat untuk menambah berat badan, kamu boleh cuba resepi ini.


Menambah nafsu makan
Nikmati 2 biji pisang berserta satu sudu besar madu untuk menambah nafsu makan dan menguatkan kembalin tenaga.



Mengawal berat badan
Pisang juga mempunyai peranan dalam penurunan berat badan. Telah terbukti seseorang akan kehilangan berat badan apabila mengambil empat biji buah pisang dan empat gelas susu tanpa lemak atau susu cair pada setiap hari dalam masa tiga minggu. Selain itu, diet tersebut membuat kulit wajah tidak berminyak dan bersih. Bagaimanapun, pengambilan segelas ‘banana milk-shake’ yang dicampur madu, buah-buahan, kacang, dan mangga selepas makan akan menaikkan berat badan.


Sebagai sumber tenaga
Pisang boleh dicerna dengan mudah, gula yang terdapat di dalam buah tersebut akan diubah menjadi sumber tenaga yang bagus.


Baik untuk wanita yang hamil
Pisang juga disaran untuk wanita hamil kerana ia mengandungi asid folik, yang mudah diserap janin melalui rahim. Namun, jangan diambil secara berlebihan. Ini kerana sebiji buah pisang mengandungi sekitar 85-100 kalori.


Mempunyai zat besi yang tinggi
Dua biji pisang yang dimakan oleh pesakit anemia setiap hari sudah cukup kerana mengandungi zat besi yang tinggi.


Atasi masalah cirit-birit
Pisang yang dicampur dengan susu cair boleh dijadikan sebagai ubat penyakit usus. Potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat masalah cirit-birit.







Tunggu apa lagi kawan2,pergi ke dapur,cepat buat banana milk shake!Hidangan terbaik sekeluarga.Nyamehhh :)

15 comments:

  1. banana milk shake? kembang tekak nak makan...

    ReplyDelete
  2. kalau minum hari hari boleh dapat kencing manis woooo

    ReplyDelete
  3. sedap tak? takut nak try sebab takut tak sedap. hehehe

    ReplyDelete
  4. kak hawa: sedapla kak.akak patut cuba.hihi

    ReplyDelete
  5. dayana: of coursela sedap.berlemak!

    ReplyDelete
  6. sedap ke??macam tak sedapp tapi teringin plak mawu try,,HEHE

    ReplyDelete
  7. tak pernah cuba..nak try buat la.. :)

    ReplyDelete
  8. nak kena p cri pisang kat kebun dul lah ,,
    rasanya macam ada ja,,
    hihi

    ReplyDelete
  9. wahhh. nak try ahh! hehe

    gf abg? azhar keh yg sulung? hhehe

    ReplyDelete

Thank you for reading