Sunday, December 29, 2013

BECAUSE I'M ADDICTED TO COFFEE

Seperti tajuk diatas, sebab saya terlampau ketagih dengan coffee, maka sekarang saya lebih gemar meluangkan masa di kedai coffee. Starbucks? Itu zaman tak matang. Bila makin dewasa, kita lebih gemar berborak, berbincang, melepak di kedai yang suasananya lebih tenang & sentimental(ini poyo). Kadang-kadang lepas habis waktu kerja saya akan 'lari' ke Damansara & dating di kedai coffee. Mungkin sebahagian dari anda tak berapa gemar & alah dengan coffee. Tapi saya lain, tak ada coffee hidup tak tenteram. Pagi, petang & malam pun boleh minum. Lagi buat saya rasa aktif. Mungkin ada antara anda juga yang fikir coffee lebih banyak keburukan, lagi-lagi sebab coffee mengandungi caffeine? 

Antara beberapa info tentang coffee yang anda tidak tahu:

1)Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi Muhamad selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi di tangan mereka. Biasalah orang yahudi pandai bermain dengan kata-kata. Kata itu tak bagus, ini tak bagus sedangkan mereka buat begitu untuk menjatuhkan orang lain.

2)Kopi bergula tingkatkan prestasi otak.

3)Kandungan utama kopi ialah kafein, ianya berfungsi sebagai perangsang susunan saraf otak, sistem pernafasan serta sistem pembuluh darah dan jantung. Sebab itu tidak hairanlah setiap pengambilan kopi dalam jumlah wajar, tubuh kita akan menjadi segar, daya pemikiran lebih cepat dan tidak mudah mengantuk. Kandungan kafein dalam 200 gram kopi mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg. Kafein sering kali juga dijadikan salah satu bahan pelengkap pada ubat sakit kepala. Ini kerana kafein mempunyai kemampuan menyempitkan pembuluh darah ke otak (vasokonstriksi) sehingga pelebaran pembuluh darah di daerah otak yang merupakan penyebab kepada sakit kepala.

4)Antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ‘tentera’ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas.

Antara kedai coffee yang pernah saya pergi & pilihan kegemaran saya:

ARTISAN ROAST COFFEE

Address: 4 Lorong Rahim Kajai 14 TTDI.
UG, Bangsar Village 2, 2 Jalan Telawi Satu Bangsar Baru 59100 Kuala Lumpur. 
Chery Building, Jalan 13/2, Sekseyn 13 Petaling Jaya.
















COFFEA COFFEE

Address: No8, Jalan Telawi2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Malaysia.
















PICKLE & FIG



Address: 26, Jalan Tun Mohd Fuad 2, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur, Malaysia.












Antara juadah lain yang ada di Pickle & Fig



THE COFFEE BEAN & TEA LEAF MALAYSIA



So, kalau ada penggemar coffee di luar sana yang lebih arif dengan kedai-kedai coffee yang 'awesome' tinggalkan komen dibawah okay! 



Hello Mr. Barista, will you marry me?

8 comments:


  1. PICKLE & FIG tu nampak best dan cantik. hehe

    ReplyDelete
  2. sab xde byk sgt discover kedai coffee. tp kalau dpt coffee bean vanilla+coffee ice blended with whip cream mmg terBAEK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah tak ingat pernah try ke tak, nanti boleh try! :)

      Delete
  3. kita pun addicted dengan coffee! tapi since duduk shah alam, tak banyak pilihan sangat. Selalu pergi Coffee Planet (ada 2 branch kat Shah Alam Seksyen 13 dengan kat KLCC Tower 3). Kat Coffee Planet kita suka Irish Cream Caffe Frappe. Nnt kalau Farah ada peluang pergi la Coffee Planet, best tempat dia ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah tau coffee planet & selalu lalu depan coffee planet tapi tak pernah terpikir nak pegi sebab coffee die tak menarik perhatian farah sgt but since awak dh suruh kite try, kite try la nnti :)

      Delete
  4. I love coffee too! Suka coffee di Starbucks, The Coffee Bean & Tea Leaf dan Secret Recipe. Lepas ni nak cuba pula tempat-tempat lain. Thanks for sharing. :)

    ReplyDelete

Thank you for reading