Wednesday, April 20, 2016

SEOUL ITINERARY DAY 2: YONGPYONG SKI RESORT & UNIQLO @ MYEONGDONG


Hari kedua di Seoul kami meneruskan perjalanan ke Yongpyong Ski Resort untuk bermain ski! Sebelum bertolak, cuaca sejuk, salji tak turun. Tibanya kami di lokasi, salji terus turun lebat. Maka kami main ski sambil lawan mata dengan salji. Bila salji turun lebat memang susah nak nampak sekeliling. Bayangkan hujan turun lebat tapi ni salji yang turun. Memang excited la bila salji turun, first time dapat main kan! Masa musim winter takde maknenye public transport nak buka air-cond. Dahlah kat luar sejuk, kalau buka air-cond memang beku la kitorang tidur.

Haruslah booking dahulu tiket bus yongpyong ski di http://www.purpleskibus.com/ Di website tersebut ada beberapa list tempat ski, so terpulang pada individu nak pilih tempat yang mana. Kalau ada kupon diskaun tiket main ski, just beli tiket bus sahaja di website tersebut. Sebab kupon tu boleh guna hanya di kaunter tiket sahaja. 

Tempat menunggu bus yongpyong ski di hadapan Prince Hotel (Myeongdong Exit 2). Kami gerak pagi & perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 jam (uwaaaaaa jauuuhhhh!) Jadi, aku sarankan pada yang nak pergi main ski tu, pilihla tempat yang dekat. Antaranya Vivaldi Park Ski. 









                      






Masa perjalanan balik ke Seoul, nampak salji turun lebat lagi & banyak kereta yang penuh dengan salji. Sampai je Myeongdong, semua menggigil, tapi sempat lagi ambil gambar. Tangan beku pegang kamera tapi still gatai nak bergambar. Balik apartment terus tukar baju, jalan-jalan lagi di Myeongdong Street cuci mata kat Uniqlo Myeongdong. Hmm harga pun lebih kurang je macam kat Malaysia. So tak ada beli ape2 pun. 

No comments:

Post a Comment

Thank you for reading